19-20 Mart 2024 tarihleri arasında Norveç’in Trondheim şehrinde, yirmi ülkenin yarışacağı Bocuse d’Or Avrupa seçmelerinde ülkemizi Metro Türkiye ve Bonna’nın destekleri ile Şef Emre İnanır ve ekibi temsil edecek. Bocuse d’Or Türk takımının ana sponsorlarından olan Bonna’nın Genel Müdürü Erbil Aşkan: “İlk günden bugüne amacımız sektör profesyonellerini ve onların ihtiyaçlarını desteklerken, Türk mutfağının dünya gastronomi platformunda tanıtılmasına katkı sunmak oldu. Dünyanın en önemli şef yarışmalarından olan Bocuse d’Or ile gelecek vadeden şeflerimizi desteklemekten mutlu ve gururluyuz.” dedi.
Dünyanın en prestijli şef yarışması olarak kabul edilen Bocuse d’Or’un Avrupa seçmelerinde ülkemizi temsil edecek takım 22.02.2024 tarihinde Çırağan Sarayı’nın ev sahipliğinde basın mensupları ile bir araya geldi.
Bocuse d’Or Avrupa seçmelerinde ülkemizi Metro Türkiye ve Bonna’nın destekleri ile Şef Emre İnanır ve ekibi temsil edecek. Halen Çırağan Palace Kempinski, Tuğra restoranın Head Chef’i olarak çalışmakta olanŞef Emre İnanır, 23 yılı aşkın süredir Türkiye’nin birçok farklı şehrinde beş yıldızlı otel ve restoranlarda Chef de Cuisine ve Executive Chef olarak görev yapmıştır. Ayrıca 2 yıl Güney Afrika’daki Türkiye Büyükelçiliği’nde Chef de Cuisine olarak çalışmıştır.
21 Haziran 2023’te Gastronometro’da gerçekleşen Türkiye seçmelerini kazanan Şef Emre İnanır, Bocuse d’Or Avrupa seçmelerinde komisi Musa Karateke ve koçu Onur Dönmez ile birlikte yarışacak.
Çırağan Sarayı’nda gerçekleşen basın buluşmasında Bocuse d’Or Türkiye Akademi Başkanı Mehmet Gök;“Bocuse d’Or Türkiye Takımı olarak, ülkemizi dünyanın en prestijli şef yarışmasında temsil etmekten büyük gurur duyuyoruz. 20 Mart 2024′te 6 numaralı mutfakta yarışacağız. Bocuse d’Or yarışmasının formatı oldukça zor, her sene şefleri sınırlarını zorlayacak yeni kurallar geliyor. Bir yandan da şeflere dünya çapında büyük bir prestij ve çevre sağlıyor. Bu yarışmaya katılırken iki önemli nokta var; birincisi çok iyi bir şef olmanız, ikincisi kendi mutfak kültürünüzü, tekniklerini çok iyi bilmeniz ve bu bilgiyi modern dünyanın teknikleriyle birleştirerek ortaya koyduğunuz tabağa değer katmanız isteniyor.
Rakiplerimiz çok güçlü ve tecrübeli, fakat biz zengin mutfak kültürümüz, tutkumuz ve disiplinli çalışmamız ile onların önünde olmak için çok çalışıyoruz. Bocuse d’Or, uzun bir maraton her sene edindiğimiz tecrübe, hem yarışan ekibe hem de önümüzdeki yıllarda ülkemizi temsil edecek şeflere bir pusula görevi görüyor. Bugün yapılan tüm yatırımlar edinilen tecrübe ile birleştiğinde podyumun değişmez ülkelerinden biri de biz olacağız. Avrupa’da ve ardından dünya finalinde şeflerimizin özlenen başarıyı gösterebilmesi için şeflerimizin uzun soluklu desteğe ihtiyacı var. Bu nedenle bugün yanımızda olan başta ana sponsorlarımız Metro Türkiye ve Bonna’ya, tepsi sponsorumuz Güren Metal’e, ürün sponsorlarımız Uno Endüstriyel Mutfak, Seplus, Novavera ve White Uniform’a desteklerinden ötürü çok teşekkür ederiz. Takımımızın Avrupa seçmelerinde ülkemizi başarıyla temsil edeceğine inanıyorum. Hedefimiz Emre şef ve takımı ile dünya finali biletini alıp gelmek, bugüne kadar bizi destekleyen herkesi de dönüşte bizi karşılamaya bekliyorum.” dedi.
Metro Türkiye CEO’su Sinem Türüng, “Bocuse d’Or Türkiye takımının 10 yılı aşkın süredir ana sponsoru olan Metro Türkiye’nin CEO’su Sinem Türüng, “Türk mutfağının bilinirliğinin artmasını, değerlerinin korunmasını ve şefleriyle birlikte dünyada hak ettiği yere gelmesini sağlama misyonumuz doğrultusunda pek çok yatırım yapıyoruz. Bu misyonla Türkiye’nin ilk yeme içme platformu olarak hayata geçirdiğimiz Gastronometro mutfaklarından birini Bocuse d’Or yarışma mutfağı olarak tasarladık. Gastronometro’da gerçekleşen Türkiye seçmelerinde jüriden en yüksek puanı alarak ülkemizi temsil etmeye hak kazanan Şef Emre İnanır ve ekibinin Avrupa finallerinde de büyük bir başarı sergileyeceğine olan inancımız tam. Türkiye’deki ev sahipliğimiz ardından tüm gücümüzle Norveç’te düzenlenecek yarışmada da şefimizin ve ekibinin yanında olmaya devam edeceğiz” dedi.” dedi.
Bonna Genel Müdürü Erbil Aşkan “Türk mutfağını dünya gastronomi platformunda tanıtmak adına büyük bir fırsat olan Bocuse d’Or yarışmasında, hayatımıza lezzet katarak, her geçen gün dinamik ve özgün deneyimler sunan yaratıcı şeflerin yanında olmaktan mutluluk duyuyoruz. Bocuse d’Or, birbirinden yetenekli şeflerin yarıştığı ve tanıtıldığı, jürisinde ise en iyi şeflerin yer aldığı önemli bir etkinlik. Gastronomi dünyasının en büyük oyuncuları olan şeflerin yarışacağı bu etkinliğin sektöre katkısı çok büyük. Bocuse d’Or Türkiye takımının ana sponsoru olarak kendi takımımızın her anlamda yanında olacağız Aynı zamanda Bocuse d’Or Avrupa ve dünya seçmelerinde de Platinum sponsorluğumuzla sofralarda sanat yaratan şeflerle uluslararası arenada bir arada olmayı sürdüreceğiz. Türk mutfağını ve şeflerimizi dünyaya tanıtacak bu etkinliğin bir parçası olmaktan ve gelecek vadeden şeflerimizi desteklemekten mutlu ve gururluyuz.” dedi.
20 Avrupa ülkesinden şefler yarışacak
Bocuse d’Or Avrupa Seçmeleri 2024’e Türkiye’nin yanı sıra; İzlanda, Polonya, Fransa, İspanya, Çek Cumhuriyeti, Hollanda, Danimarka, İtalya, Almanya, Norveç, Belçika, Birleşik Krallık, İsveç, Slovakya, Litvanya, Finlanda, İsviçre ve Macaristan katılacak.
Katılan tüm ülkelerin akademi başkanı olan şeflerin, uluslararası yarışma komitesinden oluşan şeflerle birlikte jüri olarak yer alacağı Bocuse d‘Or Avrupa finallerinde, birbirinden yetenekli şefler 5 saat 30 dakikalık sürede zamana karşı yarışacak. Bu senenin iki ana temasından biri Norveç skrei balığı, Norveç deniz tarağı ve kurutulmuş stockfish iken bir diğer tema geyik incik, dil ve biftekten oluşacak. Yarışan şefler ve komileri, balık temasını 3 garnitür ile servis edecekler. Bir garnitürü sadece süt ürünleri kullanabildikleri bir sebzeden hazırlayacaklar, ikinci garnitürü kendi ülkelerinin yerel lezzetleri ile hazırlayacaklar ve bu garnitürün hikayesini anlatacaklar, üçüncü garnitürü ise takımlara verilen özel bir tencere içinde kurutulmuş stockfish ile birleştirdikleri nişastalı bir ürün olarak hazırlayacaklar. Belirlenen iki temadan hazırlanan tabaklar jüri üyeleri tarafından değerlendirilecek.
20 Avrupa ülkesinden ilk ona giren ülkeler Ocak 2025’te Lyon’da düzenlenecek olan Bocuse d’Or dünya finaline katılmaya hak kazanacaklar.
Bocuse d’Or Hakkında: 1987 yılında Şef Paul Bocuse tarafından şefler için tasarlanan Bocuse d’Or yarışması, şeflik sanatının çok ötesinde bir amaçla, dünyanın dört bir yanından gelen şefleri ve değişik mutfak kültürlerini bir araya getirerek gastronomi sektörüne katma değer yaratmayı amaçlamaktadır. Bocuse d’Or aynı zamanda, mükemmelliğin ve dostlukların paylaşıldığı değerlerle birlikte çizildiği, birkaç bin şefin bir arada olduğu küresel bir ağdır.
Bocuse d‘Or‘a katılan şefler; önce ülke seçmesi sonra kıta seçmesi ve sonra da dünya finalinde yarışıyor. &5 ülkenin şefleri Bocuse d’Or Avrupa, Bocuse d’Or Amerika, Bocuse d’Or Afrika ve Bocuse d’Or Asya-Pasifik seçmelerinden sonra Sirha Lyon içeriserinde düzenlenen dünya finalini gitmeye hak kazanıyor.Türkiye’nin yarıştığı Bocuse d’Or Avrupa finalinde 20 ülkeden ilk on ülke arasına giren şefler Lyon’a gitmeye hak kazanacak.