Sofra Düzeni Nasıl Olmalıdır

Sevdiklerimizle birlikte olduğumuz, keyifli vakit geçirdiğimiz ve eşsiz anılar biriktirdiğimiz yerlerin başında sofralarımız gelir. Yıllar sonra özlem dolu kavuşmalarda, coşkulu kutlamalarda, tüm aileyi bir araya getiren en tatlı rutinlerde hep özenle hazırlanmış bir sofranın izi vardır.

Peki her günü bir kutlama haline getirmek, bazen geniş aileyi ağırlamak bazen de yalnızca kendiniz için unutulmayacak anlar yaratmak üzere hazırladığınız sofralar için size birkaç pratik ve zarif ipucu versek? Sofra düzeni nasıl olmalı diye düşünüyorsanız sofra düzenine ilişkin bilgileri bu yazıda bulabilirsiniz.

Porselen Sunum Tabak Çeşitleri

Sofraların en önemli bileşeni olan tabaklar, temel olarak düz ve çukur tabaklar olarak ayrılırlar. Sofra düzeninin kusursuz sağlanması için tabakların yemek yeme usulüne ve servis edilecek olan yemeklere özel olarak seçilmesi önceliklidir.

Kahvaltılık servis tabakları daha çok parça ve sos tabakları içerirken, yemek servis tabakları farklı boyut ve kullanım amacı ile çeşitlenirler. Porselen sunum tabakları, porselenin zarif fakat güçlü duruşu ve narin dokusu sayesinde en çok tercih edilen servis bileşenleridir. Özellikle de kuver olarak isimlendirilen ve sofra düzenin en görkemli parçası olan sunum tabaklarında porselen ilk tercihtir.

GRM02KVT - bonna - Sofra Düzeni Nasıl Olmalıdır?Tükendi
Gourmet Kahvaltı Tabağı 34 cm
GRM02KVT
Ürün Detayları
GRM01KVT - bonna - Sofra Düzeni Nasıl Olmalıdır?Tükendi
Gourmet Oval Kahvaltı Tabağı 33 cm
GRM01KVT
Ürün Detayları

Kuver, servis edilecek yemek, günün teması ve ortamın dekoru ile uyumlu bir şekilde hazırlanır ve tüm sofrada bir bütünlük oluşturması beklenir. Ardından ana yemek tabakları, sunumluk servis tabakları, tatlı ve meyve servis tabakları, çorba tabakları ve nihayet ordövr tabakları seçilir.

Servis tabağı seti seçilirken klasik olarak servis tabağı takımı tercih edilebilir ya da son yıllarda son derece popüler bir seçenek olarak farklı parçalardan oluşturulan fakat bütününde göz alıcı bir ahenk yakalanan eklektik bir stil de benimsenebilir. Bu aşamada önemli olan; servis edilecek olan yemeğin tüm aşamaları için düşünülmüş porselen servis tabağı ve porselen sunum tabağı seçeneklerinin hazırlanmış olmasıdır.

Dikkat edilmesi gereken bir diğer unsur da desenli servis tabağı ve düz servis tabaklarını dengeli kullanmaktır. Sofra düzeni hiç bir zaman aromanın önüne geçmemeli fakat onu destekleyici olmalıdır. Bu sebeple en canlı renkler, en iddialı desenler seçilse dahi mutlaka servis edilecek olan yiyecek ile uyumunu ve dengesini sağlayabilmek öncelikli amaçtır.

EAT35DT - bonna - Sofra Düzeni Nasıl Olmalıdır?
East 35cm Dikdörtgen Servis Tabağı
EAT35DT
Devamını oku

Porsiyon büyüklüğünün belirlenmesi de sunumluk servis tabakları için önemli bir kriterdir. Tabaklar ne çok büyük ne de çok küçük olmamalıdır. Şeflerin bu konudaki önerisi tabak ile yiyecek oranının yarı yarıya olacak şekilde ayarlanmasıdır. Restoran tabaklarında görmeye alışık olduğumuz bu oran, ev samimiyetinde kurulan sofralara da klas bir duruş sağlar.

Özenle seçtiğiniz tüm porselen tabak modelleri, sofranın temasını güçlendirir ve aynı zamanda servisi kolaylaştırarak pratik fayda sağlar. Sonuç olarak yemek sırasını takip etmek tüm misafirler için haz dolu bir oyun haline gelir, size de sevgiyle hazırladığınız yiyecekleri sevdiklerinizle paylaşmanın tadını çıkarmak kalır.

Hangi Sunum Tabakları Ne için Kullanılır?

Sunum tabakları, yemek kültürüne göre pek çok farklı form ve sayıda çeşitlenebilmektedir. Bununla beraber küresel yemek kültüründe sunum tabağının temel amacı yiyeceğin prezentasyonunu yapmak ve lezzetten önce bir görsel şölen yaşatabilmektir. Sunum teknikleri her ne kadar birbirleri ile yarışacak kadar çeşitli olsa da sofra sahibini yansıtan sunum genellikle en başarılı sunumdur. Zira önemli olan kendi stilinizi ve zevkinizi misafirlerinize aktarabilmektir.

CRL01STB 3 - bonna - Sofra Düzeni Nasıl Olmalıdır?
Coral Sunum Tabağı 20*17 cm
CRL01STB
Devamını oku
APSGRM01STB 4 - bonna - Sofra Düzeni Nasıl Olmalıdır?Tükendi
Passion Gourmet Sunum Tabağı 25*12 cm
APSGRM01STB
Ürün Detayları

Sunum tabaklarının en sık tercih edilenlerinden biri suplalardır. Fransızcada “tabak altı” anlamına gelen suplalar, büyük servis tabağı için bir fon oluşturur ve sofradaki diğer servis tabaklarından ayırarak görünümünü destekler. Şık ve güçlü bir duruş sağladığı için supla sofralarınıza estetik bir dokunuş sağlayabilir.

Sunum tabakları, temel olan porselen tabak modelleri ile farklı materyalleri bir araya getirerek de tasarlanabilir. Örneğin ahşap tabak altlıkları, taş altlıklar ya da bambu bileşenler son yılların en popüler sunum tabağı bileşenleri olarak tercih edilmektedir. Bu aşamada dikkatli olunması gereken husus, sunulacak olan yemeğe uyumlu bir sunum tipinin tercih edilmesidir. Örneğin et yemekleri gibi sulu ve soslu parçaların doğrudan ahşap malzeme ile temas etmesi hijyenik bir sunum değildir. Bununla beraber porselen sunum tabağı ve ahşap ya da bambu bileşen seçenekleri hamur işleri için harika bir tercih olabilir.

Sunum tabakları söz konusu olduğunda kahvaltı masası düzeni hakkında konuşmamak olmaz. Kahvaltılıkları organize etmek, sağlıklı ve estetik bir çizgide sunmak için kahvaltılık servis tabakları ve porselen sunum tabakları birlikte kullanılabilir. Klasiğin zerafetinden şaşmam diyenler için yuvarlak hatlı modeller, göz alıcı ve modern bir dokunuş tercih edenler için ise porselen dikdörtgen servis tabağı keyifli bir alternatif olabilir.

Servis tabağı ölçüleri gibi sunum tabağı ölçüleri de sofranın genel düzeni için son derece önemlidir. Yemeğin içindeki ana bileşeni öne çıkaran bir sunum tabağının seçilmesi, porsiyon ile uyumlu bir boyutun tercih edilmesi ve harmoniyi ortaya koyan desen ve dokuların belirlenmesi gerekmektedir. İlk etapta kulağa oldukça karmaşık gelen bu nüanslar doğru porseleni bulduğunuzda son derece kolay bir şekilde akar gider. Çünkü tercih ettiğiniz porselen tabak modelleri, stilinizi kusursuz bir şekilde yansıtır, emek ve sevgi dolu sofralar ile misafirlerinize aktarılmasını sağlar.

Siz de zevkinize ve yemek alışkanlıklarınıza en uygun porselen sunum ve servis tabaklarını Bonna’da bulabilirsiniz. Birbirinden özgün tasarımları ile Bonna’nın her bir parçası ince ince düşünülmüş ve sanatla yoğurulmuştur. En keyifli sofralarda yanınızda olmaya aday Bonna modellerini siz de hemen keşfedin.