Evde Latte Yapımı

Kahve tutkunlarının hoşlandıkları lezzetlerden biri de kolay içilen tadıyla latte. Evde kendi lattenizi ağız tadınıza uygun şekilde hazırlamak istiyorsanız bunun çok kolay yolları var. Doğru ürün kullanımı ve teknik ile şekilli kahve olarak bilinen latte art bile yapabilirsiniz. Latte, aslında İtalyanca bir kelime ve “süt” anlamına gelir.

Günlük dilde içeceğin hazırlanmış haline kısaca bu isim verilse de özünde “caffe latte” doğru kullanım şeklidir. Özellikle sabah kahvaltılarında ya da öğünden önce sıklıkla tüketilir. Kahvesini sert içemeyenler espresso üzerine süt eklenerek hazırlanan cafe latte tercih eder. Yumuşak içimi ile deneyenlerin vazgeçemediği bir lezzet. Peki evde latte nasıl yapılır?

Latte Tarifi

Latte art olarak da bilinen latte yapımı aslında oldukça kolaydır.Evde latte art konusunda lezzet için önemli olan, seçilen malzemenin kalitesidir. Süt ve kahvenin lezzetine güvenilen bir markadan olması damak tadınıza uygun tarif için önemlidir. Sıcak ve soğuk latte dışında vegan latte tarifini bulabilirsiniz. Karamel, çikolata ve meyve soslarını lezzetlendirmek için kullanabilirsiniz. Evde lezzetli latte tarifleri denemek istiyorsanız, aşağıdaki önerilere göz atabilirsiniz:

Sıcak Latte Yapımı: Yarım fincan kaynar su, yarım fincan süt, 1 tatlı kaşığı öğütülmüş taze kahve, isteğe bağlı olarak şeker kullanılarak hazırlanır. Kaynamış su yaklaşık 1 dakika dinlendirdikten sonra içine kahve atılarak karıştırılır. Bir cezvenin içine alınan süte şeker katılarak karıştırılır. Şeker eridikten sonra ocağın üzerine alınıp kaynatılır. Ardından blender ile sütü tamamen köpürtüp bardağa doldurmalısınız. Süt köpüğüne kahveyi de eklediğinizde latte hazır olur.

Soğuk Latte Tarifi: Sıcak latte için kullanılan malzemelerle yapılır. Fakat bu sefer süt kaynatılmadan şeker içinde eritilir. Sade kahve de biraz soğuduktan sonra karışıma eklenir. Buz küpleri ile karışımı daha soğuk hale getirebilirsiniz.

Vegan Ev Yapımı Latte: Aynı tarifleri badem sütü, Hindistan cevizi sütü ve doğal tatlandırıcılar kullanarak uygulayabilirsiniz. Soya sütü de özellikle güzel köpürdüğü için bu tarife uyum sağlar.

Diyet Latte Yapımı: Latte kalori açısından yüksek bir içecek sayılmaz. Orta boy bir latte ortalama 115 kaloridir. Yine de düşük kalorili diyet latte yapmak istiyorsanız tariften şekeri çıkarıp yağsız süt ile içeceğinizi hazırlayabilirsiniz.

En İyi Cafe Latte Nasıl Yapılır?

Bir latte ne kadar lezzetliyse damak zevkine o kadar çok hitap eder. Püf noktalara dikkat ederek latte hazırlarsanız, arkadaşlarınıza unutulmaz bir lezzet sunabilirsiniz. En iyi latte yapılışı açısından özen ister. Hazırlamadan süslemeye kadar her detayı ayrı bir sanattır. Kahve süsleme işlemine geçmeden önce köpüğü en kabarık haliyle hazırlarsanız latte sunumunuz hoş görünür. Peki kabartılmış kahve köpüğü nasıl yapılır?

Latte yaparken sütü köpürterek kahve köpüğü hazırlayabilirsiniz. Fakat tüm süt bir anda köpürmez. Bu nedenle 2 ya da 3 seferde latte kahve köpüğü yapabilirsiniz. Kahve köpüğünü süt sıvı krema kıvamına gelene kadar karıştırarak hazırlamalısınız. İyi bir latte için ilk mikserle karıştırma sonrası sütün yarısını kahveye ekleyin. Ardından kalan sütü tekrar köpürtüp kahveye ekleyerek latte sunumu yapabilirsiniz.

Latte için Fincan Çeşitleri

Kahvenin üstüne nasıl şekil yapılır öğrenmeden önce doğru bardağı kullandığınızdan emin olmalısınız. Yanlış bir fincan ile desenleme çalışması zor olur. Evde latte yapımı sırasında dilerseniz soğuk içimli olan tariflerde uzun ve ince camdan latte bardakları kullanabilirsiniz. Sıcak içimli tariflerde ise uygun porselen fincanlar kullanmanız iyi olur. Hacim olarak latte fincanları espresso fincanlarından büyüktür. Çünkü içine kahvenin yanı sıra süt eklenir.

Latte Sunumu Nasıl Olmalıdır?

Evde latte art yapımı sırasında sunum ve lezzet dikkat çeker. Siz de evde misafirlerinize latte hazırlamak istiyorsanız sunum konusuna dikkat edebilirsiniz. Kullandığınız bardak ya da fincanın şık görüntüsü kadar köpük desenleri de şık bir görünüm yakalar. Evde kahve üzerine şekil nasıl yapılır?

Öncelikle kahve doldurduğunuz fincana yaklaşık 5 cm yukarıdan sütlük ile hazırladığınız sütü dökmelisiniz. Süt yukarıdan tam fincanın ortasına döküldüğünde kahvenin altında kalır. Fincan yarıya kadar dolduğunda durun. Sütlüğü alçaltarak fincana yaklaştırın ve yakından hızla dökün. Bu şekilde fincanın üzerinde köpükle çemberler oluşur. Sütü zikzak dökerseniz farklı bir şekil ortaya çıkar. Sütün kalan son kısmını dökerken de istediğiniz desenin ince kısımlarını yapabilirsiniz. Bu şekilde çember, kalp, yaprak ve ağaç gibi motifler ortaya konur.

Latte art nasıl yapılır öğrenmek istiyorsanız sürekli deneme yapmalısınız. Deneme yanılma yolu ile zaman içinde el alışkanlığı kazanırsınız. Bu süreçte fincana sütü dökerken çok yaklaşmak, çok uzak kalmak ve hızın yanlış olması istediğiniz sonuca ulaşmayı zorlaştırır. 5 cm yüksekten sütü dökmeye başlamak ideal olsa da desenleme için yükseklik ve hız değişmelidir. Bu nedenle deneyin en iyi öğretmeniniz olur.

Latte Sunumu için Bonna Porselen Ürünleri

Latte fincanı arıyorsanız Bonna Porselen ürünlerine güvenebilirsiniz. Kenar çatlamasına karşı artırılmış mukavemeti ve ani ısı değişimi direnci ile çatlamalara karşı dirençli ürünler tasarımlarıyla da dikkat çeker. Latte bardakları olarak yüksek ve alçak fincanları kullanabilirsiniz. Geniş ve dar ağız seçimi ise tamamen sizin zevkinize bağlıdır. Latte art yapmak istiyorsanız Bonna porselen ürünleri arasından geniş ağız tasarımına sahip bir model tercih edebilirsiniz. Şimdi modellere göz atarak aralarından size uygun olana karar vererek, Bonna kalitesini yansıtan bardaklarınızda en şık ve lezzetli sunumları hazırlayabilirsiniz.

KAF350MUG - bonna - Evde Latte Nasıl Yapılır?
Kaff Latte Fincanı 350cc
KAF350MUG
Devamını oku