Brasserie Nedir ve Nasıl Olmalıdır?

Brasserie, adını sıkça duyduğumuz ve belki de müdavimi olduğumuz mekanların konseptlerinde yer alan bir kavram. Peki, Brasserie ne demek? Fransızca kökenli olan ve “Birahane” olarak dilimize çevrilebilen Brasserie; bira ve diğer alkollü içkilerin yanı sıra meze çeşitlerinin ve deniz mahsullerinin ağırlıkta olduğu bir Fransız mutfak konseptidir.

Casual dining olarak da adlandırılan günlük yemek alışkanlıklarının üst noktasında yer alan Brasserie restoranlar, ziyaretçilerine farklı yiyecek ve içecek alternatifleri sunan şık bir seçenek olarak öne çıkar. Peki bu konsepte sahip bir restoranın özellikleri ve olmazsa olmazları nelerdir?

MOD15DOK - bonna - Brasserie Nedir ve Nasıl Olmalıdır?
Mood 15 Derin Oval Kase 225 cc
MOD15DOK
Devamını oku
MOD15OK - bonna - Brasserie Nedir ve Nasıl Olmalıdır?
Mood 15 Oval Kase 225 cc
MOD15OK
Devamını oku
MOD19KR - bonna - Brasserie Nedir ve Nasıl Olmalıdır?
Mood 19 cm Kare Tabak 250cc
MOD19KR
Devamını oku
MOD9APR - bonna - Brasserie Nedir ve Nasıl Olmalıdır?
Mood Aperatif Kasesi 260 cc
MOD9APR
Devamını oku
MOD9DKS - bonna - Brasserie Nedir ve Nasıl Olmalıdır?
Mood Kare Derin Kase 55cc
MOD9DKS
Devamını oku

Brasserie Restoranların Özelliği Nedir?

Fine dining konseptinin katı sayılabilecek kurallarının yer almadığı Brasserie konsepti, misafirlerin zengin bir yeme-içme deneyimi yaşayabilecekleri mekanlar olarak öne çıkar. Eski dönemlerde formal servis anlayışından daha uzak olan ve gayriresmi bir stile sahip olan bu restoranlar, özellikle dönemin Fransa’sında kendi biralarını üreten tesislerin tek kişilik yemekleri ve öğünleri de servis ettiği mekanlar olarak öne çıkmıştır.

Nitekim kaba Latince ve eski Fransızca adında da yer aldığı üzere birahane ve bira fabrikası anlamları da taşıyan Brasserie ve cafe brasserie, günümüzde kendi biralarını üretmeyen mekanlar tarafından da kullanılır hale geldi. Günümüzde Brassarie konseptine sahip işletmeler yaygın şekilde Bistro ve Fine Dining konsptleri arasında bir yere sahiptir. Sabit bir menü ve alkollü içecek servisi veren bu mekanlar, yayıldıkları her ülkenin kültürüne ve yeme-içme alışkanlıklarına göre farklılık gösterir.

Brasserie Restoranlarda Olmazsa Olmazlar

Brasserie restoranların olmazsa olmazlarının başında kaliteli bir bira servisi yer alır. Adını biradan alan bu konsepte sahip olan mekanların kendi biralarını üretmeleri ve direkt olarak misafirlerine servis edebilmeleri beklenir.

Avrupa’da butik bira da dahil olmak üzere konseptin bu özelliğini yaşatan ve geliştiren mekanlar bulunsa da, ülkemizde ve dünyanın pek çok farklı ülkesindeki kısıtlamalar sebebi ile Brasserie restoran sahipleri bu kriteri yerine getiremeyebilir.

Yine de bu konseptte hizmet vermek isteyen işletmelerin misafirlerine mümkün olan en iyi ve zengin çeşitleri sunması büyük önem taşır.

Türkiye’de hizmet veren bir Brasserie restoranın yerli ve ithal bira çeşitlerinden oluşan zengin bir bira menüsü olmazsa olmazdır. Ayrıca mekanın geleneksel tasarım özelliklerine sahip olması da diğer bir önemli faktördür. Brasserie restoranlar han ve birahane gibi mekanların sahip oldukları ahşap malzemelerle donatılmış kendine has bir dizayna sahiptirler. Bu iç ve dış mekan dizaynı, ziyaretçilerin sıcak bir atmosferde keyifli bir deneyim yaşamalarını destekler.

Kaliteli müzikler de Brasserie restoranların vazgeçilmez parçalarından biridir. Misafir deneyimini zenginleştirmek için atmosfere uygun müzikler tercih edilebilir. Ayrıca müziklerin yüksek seviyede olmamasına dikkat edilmesi gerektiği de unutulmamalıdır.

WDMOD40DT - bonna - Brasserie Nedir ve Nasıl Olmalıdır?
Ahşap Mod Dikdörtgen Tabak 31*15 cm
WDMOD40DT
Devamını oku
WDMOD35DT 1 - bonna - Brasserie Nedir ve Nasıl Olmalıdır?
Ahşap Mod Dikdörtgen Tabak 34*16 cm
WDMOD35DT
Devamını oku
WDMOD40KR - bonna - Brasserie Nedir ve Nasıl Olmalıdır?
Ahşap Mod Kare Servis
WDMOD40KR
Devamını oku

Brasserie Restoranların Dikkat Etmesi Gereken Şeyler

Ortaya çıktığı ilk yıllarda bira ve meze servisinin yanı sıra konaklama konseptiyle de özdeşleştirilen Brasserie, günümüzde bu özelliğini neredeyse tamamen yitirerek yerini konforlu ve şık alanlara bırakmıştır.

Brasserie restoran sahipleri, konaklama hizmeti sunmasalar da ziyaretçilerinin deneyimlerini her zaman rahat bir ortamda yaşamasını hedeflemektedir. Bu yönüyle Brasserie konsepti, şık bir yemek için ziyaret edilebileceği gibi ayak üstü olarak tanımlayabileceğimiz hızlı bir gastronomi deneyimi için de tercih edilebilir.

Formal kılık kıyafet kurallarının katı olmayışı ve ücretlendirme konusunda genellikle orta segmentte yer almaları, Brasserie restoranların geniş kitleler tarafından tercih edilmesinin nedenlerinden biridir. Ancak günümüzde Brasserie konseptinin şık yemek takımları ve üniformalı garsonların yer aldığı mekanlarla özdeşleştiği de görülmektedir.

Gün boyu yiyecek ve içecek servisi yapan ve servis kalitesine de önem gösteren Brasserie restoranlarda dikkat edilmesi gereken konulardan bir diğeri de konseptin formal düzeyidir. Hızlı tüketim alışkanlıklarına da hitap edebileceğinden, Brasserie restoranların katı kurallara sahip olması beklenmez.

Brasserie restoranlarda diğer gastronomi konseptlerinde olduğu gibi servis kalitesine dikkat edilmesi de gerekir. Yüksek kaliteli ve şık servis ürünlerinin tercih edilmesi, Brasserie restoranların sahip oldukları ambiyansı ve yiyecek-içecek kalitesini zenginleştiren önemli bir ayrıntıdır. Bonna Mood serisi, kaliteli bir servis sunmak isteyen restoranlar tarafından tercih edilebilir. Seride yer alan estetik ve kullanışlı ürünler, tüm sunumları harika bir dokunuşla taçlandırır.

NOTMOD15DOK 6 - bonna - Brasserie Nedir ve Nasıl Olmalıdır?
Notte Mood 15 Derin Oval Kase 225 cc
NOTMOD15DOK
Devamını oku
NOTMOD15OK 4 - bonna - Brasserie Nedir ve Nasıl Olmalıdır?
Notte Mood 15 Oval Kase 225 cc
NOTMOD15OK
Devamını oku
NOTMOD19KR 2 - bonna - Brasserie Nedir ve Nasıl Olmalıdır?
Notte Mood 19 cm Kare Tabak 250cc
NOTMOD19KR
Devamını oku
NOTMOD9APR 7 - bonna - Brasserie Nedir ve Nasıl Olmalıdır?
Notte Mood Aperatif Kasesi 260 cc
NOTMOD9APR
Devamını oku
NOTMOD9KS 1 - bonna - Brasserie Nedir ve Nasıl Olmalıdır?
Notte Mood Kare Kase 55cc
NOTMOD9KS
Devamını oku

Brasserie ile Normal Restoranın Farkı Nelerdir?

Tüketiciler tarafından en çok merak edilen sorulardan biri de Brasserie ve normal restoran arasındaki farktır. Bu soruya verilebilecek en basit yanıt, her iki konseptin ne kadar geniş bir hizmet ve ihtiyaç alanını kapsadığı olabilir.

Brasserie bira ve meze kültürüyle özdeşleşmiş bir mutfak konseptiyken, restoranlar oldukça geniş bir menü yelpazesine ve tasarım özelliklerine sahip olabilen mekanlardan oluşur. Bir Brasserie restorandan kaliteli bira ve alkollü içecek servisinin yanı sıra biftek ve benzeri yiyeceklerin servis edilmesi beklenirken, misafirler restoranlar söz konusu olduğunda daha seçici olma özgürlüğüne sahiptir.

Restoran sıfatıyla birlikte dile getirilen Brasserie kavramı, bir alt gastronomi kültürü olarak ele alınabilir. Burada onu restoran kavramından ayıran en büyük özellik hizmetlerin daha kısıtlı bir yelpazede sunulması olsa da, günümüzde dünya genelinde Brasserie konseptinde hizmet veren işletmeleri bu kriteri genellikle taşımaz.

Daha geniş yiyecek ve içecek yelpazelerinin bulunduğu Brasserie restoranlar ülkemizde ve dünya genelinde hizmet verir. Bu sebeple iki konsept arasındaki en önemli farkın tasarım, hizmet türü ve menü içeriği olduğu kabul edilebilir.