Açık Büfe Kahvaltı Sunumunda Nelere Dikkat Edilmelidir

Açık büfe kahvaltı, Fransız mutfağından dünyaya yayılmış ve günümüzde oldukça yaygın şekilde tercih edilen bir sunum şeklidir. Açık büfe nedir diye soracak olursanız; özellikle kahvaltılarda otel açık büfe konseptiyle zengin yemek menüsünün ziyaretçilere sunulduğu bir sistemdir. Otel kahvaltı menüsü içerisinde genellikle açık büfe kahvaltı sıcak çeşitleri ve açık büfe kahvaltı çeşitleri zengin bir şekilde sunulur. Misafirlerin iştahını açacak dekorasyonların da eşlik edebildiği açık büfe kahvaltı sunumları tüm yemek seçeneklerini rahatlıkla görebilme ve dilenen miktarda alabilme imkanı sunar.

Açık Büfe Servis Ekipmanları Nelerdir?

Açık büfe yemek sunumu zengin yemek çeşitliliği nedeniyle çok çeşitli ekipmanların bir arada bulunmasını gerektirir. Özellikle açık büfe kahvaltı sıcakları için özel ekipmanların bulunması önemlidir. Her öğünde mutlaka bulundurulması gereken açık büfe malzemeleri şu şekilde sıralanabilir:

  • Çatal kaşık standı
  • Tabak ünitesi
  • Salata bar
  • Yükselticiler
  • Minik sosluklar
  • Büyük/ küçük teşhir kaseleri
  • Büyük/ küçük teşhir tabakları
  • Tabaklar
  • Kapaklı fanus kaplar
  • Kesme tahtası
  • Ekmek kızartma makinesi
  • Büyük ekmek sepeti
  • Çorbalık
  • Soğuk içecek dispenseri
  • Süt dispenseri
  • Bardak yerleştirme ünitesi
  • Bardaklar
  • Fincanlar
  • Kahve makinesi
  • Çay makinesi
  • Poşet çay standı
  • Tatlı standı
  • Sosluk (Ketçap, mayonez, hardal vb. soslar için)

Kahvaltı malzemeleri yanı sıra servis için spatula, kaşık, delikli kaşık, bıçak, ekmek bıçağı, kepçe, pasta bıçağı, börek maşası gibi yardımcılar da misafirlerin kullanımına sunulmalıdır.

Açık Büfe Kahvaltı Sunumu Nasıl Olmalıdır?

Açık büfe otel kahvaltı sunumları yapılırken aşağıdaki bölümlerin bulunmasına özen gösterilmesi gerekir:

Yumurta ve ekstra yiyecekler bölümü

Haşlanmış yumurta ve waffle gibi önceden hazırlanıp ikram edilebilecek yiyeceklerin kapaklı fanuslarda bulundurularak sıcaklığı korunmalıdır. Omlet, krep, gözleme gibi yiyecekler ise istek üzerine pişirilerek misafirlere sunulmalıdır. Talep üzerine servis yapılan bu bölümün geniş ve ferah tutulması misafirlerin rahatça beklemeler ve yiyeceklerini kolaylıkla sipariş verip alabilmeleri adına önemlidir.

Meyve bölümü

Günün her öğününde yer verilmesi gereken meyve bölümünde mevsime uygun ve taze meyveler ikram edilmelidir. Elma, portakal gibi meyveler dekoratif şekillerde kesilip göze hitap edecek süslemelerle cazip kılınabilir. Karpuz, kavun gibi meyvelerin ikramında ise mutlaka spatula bulundurulmasına özen gösterilmelidir.

Corn flakes bölümü

Corn flakes Türk kahvaltı mutfağında çok fazla yer almıyor olmakla birlikte yabancı misafirler için oldukça önemlidir. Bu nedenle özellikle yabancı misafirlere hizmet veren işletmelerin kahvaltıda zengin bir corn flakes sunumu yapmaları önerilir. Bu bölümde corn flakes ile birlikte ihtiyaç duyulacak süt, meyve ve yoğurt gibi ikramlar da bulundurulmalıdır.

Ekmek bölümü

Unlu mamuller bölümünde kapaklı fanuslar ve ekmek sepetleri tercih edilebilir. Standın hemen yanında bulundurulacak servis tabakları ve spatula sayesinde misafirler diledikleri yiyecekleri tabaklarına alabilirler.

Süt ürünleri bölümü

Ülkemiz peynir konusunda zengin bir çeşitliliğe sahiptir. Beyaz peynir ve kaşar peyniri gibi klasik ürünlerin yanı sıra dil peyniri, çeçil peyniri, tulum peyniri vb. yöresel lezzetlere de bu bölümde yer verilebilir.

Çok büyük dilimler tadımlık almak isteyenleri zorlayabilir. Peynirler ufak ufak dilimlenip ziyaretçilerin rahatlıkla alabileceği şekilde kapaklı fanus tabaklara yerleştirilmelidir. Peynirlerin çeşidini ayırt etmenin zor olabileceği göz önünde bulundurularak tüm ürünlerin isimlerinin önünde yazmasına özen gösterilmelidir.

Şarküteri bölümü

Açık büfenin iştah açıcı bir diğer bölümü olan şarküteri bölümünde sucuk, salam, pastırma, jambon, sosis gibi yiyeceklere yer verilir. Yabancı misafirlerin ağırlandığı mekanlarda domuz pastırması gibi çeşitler de sunulabilir. Özellikle domuz eti içeren her türlü yiyeceğin adını belirtmek bu konuda hassasiyetleri bulunan misafirler bakımından önem taşır.

Çay, kahve gibi sıcak içeceklerin yer aldığı içecek bölümü

Açık büfede yiyecekler için ayrı bir bölüm oluşturulmalıdır. Sıcak içecek servis ekipmanlarıyla çay, kahve gibi içecekler sunum boyunca sıcaklığını koruyabilir. Ekipmanların hemen yanında misafirlerin kolaylıkla ulaşabileceği şekilde fincan ve bardak ekipmanları yer almalıdır.

Meyve suları gibi alternatiflerin yer aldığı içecek bölümü

Sıcak içeceklerin alternatiflerinin de yine yakın bir alanda olması misafirlerin tüm içecek alternatiflerini bir arada görebilmesi açısından faydalı olacaktır.

Açık Büfe Servisinde Tabakların Önemi?

Açık büfe serviste tabakların önemi iki şekilde ortaya çıkar. Bunlardan ilki servis sunum tabakları olup, her ikrama uygun şekilde sunum tabağı kullanılması önem taşır. Hem misafirlerin yiyecekleri rahatlıkla görebilmesi hem de yine kolayca kendi tabaklarına alabilmeleri noktasında elverişli sunum tabakları kullanılması gerekir.

Açık büfe tabakları yemek ziyan edilmemesi için önleyici olarak da kullanılabilir. Açık büfeler maalesef ki yemek israfının çok fazla yaşanabildiği ortamladır. Bunu önlemek için bazı işletmeler açık büfe servisini görevlilere yaptırmak gibi yolları tercih edebilir. Buna ek olarak bir diğer önlem de otel kahvaltı tabakları çok geniş olmayan modellerden seçilerek alınabilir. Bu sayede misafirler yiyecekleri kadar ürünü tabaklarına alabilir.

Açık Büfe Keyfini Üst Düzeye Çıkarın

Açık büfeler abartısız ve sade dekorlarla göze hitap edecek hale getirilerek şık bir sunum yapılabilir. Renkli kumaşlar, meyve sebze dekorları, buzdan ve yağdan yapılan heykeller, meyve sebze aranjmanları gibi çeşitler kullanılabilir. Özellikle sebze ve meyve oymacılık sanatına açık büfelerde sıklıkla yer verilir. Karpuz, kavun, bal kabağı gibi meyveler oyularak verilen şekiller sayesinde büfede görsel bir şölen yakalanabilir.

Buz dekorları da açık büfelerde sıkça kullanılır. Şefler yetenekleri kapsamında buzlara şekil vererek birçok obje ortaya çıkartabilir. Oda sıcaklığında erimeden katı halini uzun süre koruyabilen yağlar kullanılarak da çeşitli objeler yaratılması mümkündür.

Otellerde Açık Büfe Kahvaltı Nasıl Olmalıdır?

Otellerde açık büfe kahvaltıda dikkat edilmesi gereken en önemli noktaların başında tüm yiyeceklerin isimlerinin yazılı olduğu bir kağıdın her birinin önüne yerleştirilmiş olması gelir. Misafirlerin yemek tercihinde bulunurken yiyeceklerin ne olduğu konusunda tereddüt yaşamaması sağlanmalıdır.

Açık büfelerde ağırlıklı olarak soğuk yiyecekler servis edilmelidir. Sıcak içecekler de her öğünde belirli sayıda çıkartılmalı ve bunların başına her daim aşçılar olmalıdır. Aşçılar tarafından hazır edilen yiyecekler sıcak şekilde servis edilmelidir. Özellikle otel kahvaltı menüsü içerisinde yer alan açık büfe kahvaltı sıcak çeşitleri, taze ve sıcak olarak sunulmalıdır. 

Otellerde açık büfede dikkat edilmesi gereken noktalardan biri de dünya mutfağından seçenekler de sunulmasıdır. Çok sayıda misafire hitap edildiği göz önüne alındığında her türden damak tadına hitap edebilmek için çeşitliliğin fazla olması önemlidir. Ayrıca yabancı misafirlerin Türk mutfağını tanırken başka ülkelerin mutfaklarından da seçenekleri olması üzerlerinde olumlu bir etki yaratacaktır.

Sunulan tüm yiyecekler taze olmalıdır. Büyük sunum tabakları yerine daha ufak tabaklar tercih edilerek yiyecekler devamlı şekilde yenilenmelidir.

Misafirlerinize eşsiz bir yemek deneyimi yaşatabilmek için Bonna kalitesini tercih edebilirsiniz. Siz de Bonna koleksiyonları hakkında bilgi almak için iletişime geçebilirsiniz.

GRM02KVT - bonna - Açık Büfe Kahvaltı Sunumunda Nelere Dikkat Edilmelidir?Tükendi
Gourmet Kahvaltı Tabağı 34 cm
GRM02KVT
Ürün Detayları
GRM01KVT - bonna - Açık Büfe Kahvaltı Sunumunda Nelere Dikkat Edilmelidir?Tükendi
Gourmet Oval Kahvaltı Tabağı 33 cm
GRM01KVT
Ürün Detayları