A la carte restaurant nedir?

Adını sıkça duyduğumuz bir konsept olan A la Carte, günümüzde nitelikli yeme-içme zevklerine hitap eden özel restoranları ifade etmek için kullanılır. Özel bir gastronomi deneyimi yaşamak isteyenlerin rahatlıkla tercih edebileceği A la Carte restoranlar, çeşitlilik ve lezzet konularında ziyaretçilerine harika bir deneyim yaşatmayı amaçlar. Peki, A la Carte nedir ve ideal bir A la Carte restaurant hangi özellikleri taşımalıdır?

A la Carte Restaurant Nedir?

Pek çok insan tarafından merak edilen “A la Carte ne demek?” sorusunun cevabı, konsept hakkında anlaşılır bir ipucunu içinde barındırır. Fransızca kökenli bir deyim olan “A la Carte”; İngilizce’de “According to Menü”, Türkçe’de ise “Menüye Göre” anlamını taşır. A la Carte restaurant ne demek diye merak edenler için; buna göre ziyaretçiler, ilgili konseptteki restoranlarda menü üzerinden diledikleri seçimi özgürce gerçekleştirebilir. Açık büfe konseptinin karşıtı olarak da tanımlayabileceğimiz A la Carte, menüde yer alan ürünlerin damak zevkine uygun şekilde sipariş edilebilmesine de imkan tanır.

Bu konsepte sahip bazı a la carte restoranlarda kıyafet kuralları uygulandığı da görülür. Bu sebeple alakart olarak da adlandırılan restoranlar gastronomik kriterlerin yanı sıra farklı kural ve konsept özelliklerini de bünyesinde barındırabilir. Nitekim bu konsepte sahip restoranlar, sıklıkla özel günler, iş yemekleri ve benzeri aktiviteler için tercih edilir. Ayrıca diğer hızlı tüketim konseptlerinden farklı olarak A la Carte restaurantlarda ziyaret öncesinde sipariş verimine de sıkça rastlanır. Ziyaretçiler işletmeyle iletişime geçerek menü üzerinden siparişlerini birkaç gün öncesinde oluşturabilir. Bu durumun en temel sebebi, mekanların ilgili ürünün ham maddelerini ideal sürede temin etmeleri ve ziyaretçileri için en taze sunumu gerçekleştirmeleridir.

A la Carte Restaurant Nasıl Olmalıdır?

A la Carte restoranlar, özel bir yeme-içme deneyimi arayan misafirlerinin beklentilerini karşılar nitelikte olmalıdır. Bunun için temelde ürünlerinin taze ve kaliteli olması gerekir. Özel sipariş üzerine hazırlanan yemeklerin taze ve uygun sıcaklıkta servis edilmesi, mükemmel bir deneyim için kilit rol oynar. Ayrıca ideal bir konsept için ürün çeşitliliğinin sunulabilmesi de alakart menü içeriği konusunda son derece önemlidir.

Alakart restoranların sahip olması gereken özellikler arasında tasarım özellikleri de yer alır. Mekan tasarımından masa ve sunum ürünlerine kadar pek çok detay, misafirlerin yaşayacakları deneyimi doğrudan etkiler. Işıklandırma gibi küçük ama önemli detaylar, marka konseptine uygun şekilde düzenlenmelidir. Pek çok A la Carte restoran, günün farklı saatlerine özel olarak belirlenen aydınlatma koşullarına dikkat eder. Lezzetten estetiğe ve tasarıma kadar uzanan bu süreç, bu restoranların nitelikli özellikler taşımalarına ve misafirlerine en ideal deneyimi yaşatmalarına yardımcı olur. Alakart restoran işletmelerinin tasarım ve konseptlerinde dikkat etmeleri gereken bir diğer kriter de servistir. Kötü bir servis performansı, ziyaretçilerin yaşadıkları deneyimi kötü yönde etkileyebilir.

A la Carte Restaurantta Servisin Önemi

A la Carte restoranları tercih eden ziyaretçiler, menüde sahip oldukları seçiciliğin yanı sıra özel bir servis hizmeti beklentisine de sahiptir. Ürünlerin ideal şekilde servis edilmesi, ziyaretçilerin eksiksiz bir gastronomi deneyimi yaşamalarına yardımcı olur. Buna uygun olarak masa servisinin profesyonel garsonlar tarafından hazırlanması, tabakların ve içeceklerin de yine konu hakkında bilgi ve deneyime sahip personellerce gerçekleştirilmesi, bu kriterlerde oldukça önemlidir. Deneyimli servis personelleri ziyaretçileri yiyecek ve içecek seçiminde profesyonel bir şekilde yönlendirerek deneyimlerini iyileştirmeye yardımcı olabilir.

Mutfak bölümündeyse şeflerin ürünlerinde etkileyici sunumlar hazırlaması, A la Carte restoranlardaki diğer beklentilerden biridir. Değişen ve gelişen gastronomik alışkanlıklara hitap eden tekniklerle ürünlerin daha etkileyici ve nitelikli hale getirilmesi, bu restoranların sahip olması gereken özelliklerden bir diğeridir.

A la Carte Restaurantta Tabak, Çatal ve Kaşık Önemi

Tamamlayıcı bir deneyim için A la Carte restoranların sunum araç ve gereçlerine de dikkat etmesi gerekir. Tabak, çatal ve kaşık gibi unsurlar ziyaretçilerin keyifli ve etkileyici bir deneyim yaşamasını destekler. Özel form ve tasarımlardaki ürünler, yiyecek ve içecek sunumunu daha etkileyici bir hale getirerek restoranın imajını ve ziyaretçilerin yaşadığı deneyimi zenginleştirir.

Sunum ürünlerinin özgün tasarım formlarına sahip olmaları ve estetik duygular uyandırması da A la Carte restoranların faydalanabileceği diğer bir püf noktasıdır. Restoranlar tarafından mekanların atmosferine ve karakteristiğine uyum sağlayan veya onları değiştiren A la Carte tabaklar tercih edilebilir. Örneğin Bonna Ore Mar serisinde yer alan sunum ürünleri, yüksek tempolu mekanlarda daha rahat bir atmosferin sağlanmasını destekleyen renk ve tasarımlara sahiptir. Daha otantik ve yeni tasarım trendlerine yönelmek isteyen mekanlar için sunulan Bonna Lunar serisi de sunum tekniklerinin iyileştirilmesi ve farklı bir atmosfer oluşturulmasında oldukça etkilidir.

Profesyonel çalışanlardan sonra misafirleri ilk karşılayan detayların sunum ürünleri olduğu da unutulmamalıdır. Bu sebeple A la Carte konseptinde hizmet veren restoranların sunum araç ve gereçlerine önem vermeleri ve bunları titizlikle tercih etmesi gerekir. Siz de Bonna’nın Sphere Soil, Ore Mar ve Lunar gibi mekanlar için özel olarak tasarlanan A la Carte tabak takımı serileriyle restoranınızda sonbahar renkleriyle harika bir atmosfer oluşturabilir ve misafirlerinize kaliteli bir deneyim yaşatabilirsiniz. Horeca sektöründeki işletmeler için özel olarak hazırladığımız serilere ulaşmak için hemen bizimle iletişime geçebilirsiniz.