Harika sofraların en şık unsurlarından biri olan tabaklar işlevinin yanında şık görünümüyle de masalara ayrı bir hava katar. Uzun süreli kullanım açısından sofrada kullanılan malzemelerin yapıldığı materyaller de oldukça önemlidir. Hem şık hem de dayanıklı olabilmesi açısından genellikle sofralarda seramik veya porselen yemek takımları tercih edilir. Seramik mi, porselen mi? Bu soru birçok kişinin aklını karıştırabilir.
Her iki tabak çeşidinin de severek kullananlar kadar sadece porselen tabak seti veya sadece seramik tabak tercih edenlerin sayısı da az değildir. İki tabak çeşidi, yani seramik ve porselen farkını bilmeyen kişiler seçim noktasında zorlanabilir.
Tabak takımının estetik görünümünün dışında hangi materyalin daha sağlam olduğu soruları karışıklığa yol açabilir. Yemek takımı alırken karar vermeden önce yapıldığı malzemenin çeşidi hakkında bilgi sahibi olmak işinizi kolaylaştırabilir.
Seramik Nedir ve Seramik Tabak Nasıl Anlaşılır?
Seramik tabak detaylarını iyi anlamak için seramik nedir sorusunu doğru yanıtlamak gerekir. Seramik toprak elementleri, kaolen tozları ve en önemlisi kahverengi kilin suyla birleşiminden oluşur. Bu malzeme karışımına şekil verilerek fırında yüksek sıcaklıkta pişirilir. Seramiğe şekil vermek porselene göre daha kolaydır. Genellikle mat bir görünümü vardır ve suya daha az dayanıklıdır. Seramiği kesmek için özel üretilen seramik kesme aletlerinden faydalanılır.
Seramik tabaklar bu bahsedilen yöntemlerle üretilir. Seramik daha yumuşak ve esnek, kolayca şekil almaya müsait bir yapıdadır. Malzeme yoğunluğu daha azdır. Eğer titiz bir çalışma yapılmazsa seramik malzemelerde ürünün her yeri homojen olmayabilir.
Seramik tabak tercih edenler ürünün seramik olup olmadığını anlamak için bazı ufak testler yapabilir. İlk olarak seramik tabağı ışığa doğru tuttuğunuzda ışığın geçmediğini gözlemleyebilirsiniz. Bu malzemenin kalınlığından kaynaklanır.
Porselen Nedir ve Porselen Tabak Nasıl Anlaşılır?
Porselen tabak özelliklerine geçmeden önce porselen nedir sorusuna iyice anlaşılmalıdır.
Porselenin ana maddesi kildir. Killi toprağın suyla karışımından elde edilen saf malzeme porselen tabağın meydana gelmesini sağlar. Beyaz kilden yapıldığı için doğal olarak beyaz bir rengi vardır. Porselen 1200 ile 1500 C°arası bir sıcaklıkta pişirilir. Seramikle benzerlik gösterdiği için bir tabağın porselen olup olmadığı nasıl anlaşılır sorusu gündeme gelebilir.
Porselen yemek takımı seçerken takımdaki porselen kayık tabak ve porselen çukur tabak çeşitlerini test edebilirsiniz. Bu amaçla ürünü satın aldığınız mağazada veya çarşıda kolaylıkla yapabileceğiniz bazı detaylar vardır.
Porselen tabak sevenlerdenseniz bu kez de “İnce porselen mi kalın porselen mi?” sorusu aklınıza takılabilir. İnce porselen tabaklar hassasiyet gösterilmesi gereken ürünlerdir. Kolayca çatlama ve kırılma riskine karşın elde yıkamak yerine makinede yıkanması gerekir. Porselen ne kadar ince yapıdaysa kalitesi o kadar yüksektir. O nedenle porselen tabak fiyatları ürünün işçiliğine ve kalitesine göre değişiklik gösterir. Porselen tabakların bir diğer özelliği de yalıtkan olmasıdır. Daha geç ısınır, bu sayede sıcaklığı iletmez.
Son yıllarda krem ya da düz beyaz porselen takımlar moda olsa da rengarenk sofralar için üretilen renkli porselen tabak çeşitleri sıklıkla tercih edilir. Mikrodalga ya da fırın gibi aletlerde pratik kullanılabilmesi açısından ateşe dayanıklı porselen tabak modelleri de vardır. Hızlıca ısıtmanız gereken bir yiyecek olduğunda ayrı bir kaba gerek duymadan porselen tabağınızı kullanabilirsiniz.
Porselen Tabak ve Seramik Tabak Farkı Nedir?
Porselen tabaklar ile seramik tabaklar hemen hemen aynı şekilde üretilse de aralarında belirgin farklılıklar söz konusudur. Her ikisinin esas malzemesi kil olsa da yapım aşamasında farklı detaylar vardır.
- Porselen tabaklar seramik tabaklara göre daha yüksek ısı kullanılarak üretilir ve daha incedir.
- Porselen tabakları ışığa tuttuğunuzda cama benzer şekilde ışığı geçirebildiğini gözlemlersiniz. Seramik tabakların kalın yapısı sebebiyle bu mümkün değildir.
- Porselen tabaklar daha parlak ve pürüzsüz bir yüzeye sahiptir. Elinizi dokunduğunuzda yüzeyindeki kayganlığı hızlıca fark edebilirsiniz. Seramik tabaklar ise porselen tabaklara göre daha mat görünümdedir. Yüzeyi çok olmasa da porselene nazaran bir miktar pürüzlü olabilir.
- Porselen daha yoğun ve sıkı bir malzemeye sahiptir. Bu açıdan su geçirmez özelliği vardır. Seramikler ise daha düşük ısıyla üretildiği için ısıya kolayca geçirebilir. Seramiğin su geçirdiği üzerindeki sır adı verilen malzemeden belli olur. Seramik tabakta sır çatlakları varsa bu ürünün su geçirdiği anlamına gelir.
Porselen mi Seramik mi Daha Sağlamdır?
Akıllara takılan bir diğer soruda hangi malzemeden yapılan tabak çeşidinin daha sağlam olduğu yönündedir.
Seramik yapısı gereği porselene göre daha sağlamdır. Çünkü daha kalın ve esnektir. Bu bakımdan kolaylıkla kırılmaz. Hatta bu özelliği sayesinde inşaat, dekorasyon gibi işlerde daha dayanıklı olması bakımından seramik malzemeler kullanılır. Özellikle fayans, karo gibi döşemelerde seramik kaplama ürünleri sıklıkla görebilirsiniz.
Porselen sert olmasının yanında seramikten daha fazla inceltilmiş bir yapıya sahiptir. Bazı cam ürünlerin porselenden yapıldığı bilinir. İnceltilmiş, ışığı geçirme özelliği olan bu ürünler çarpma ya da düşmelere karşı oldukça hassastır. Bu nedenle de bakımının doğru yapılması gerekir.
Porselen tabak ya da seramik tabak fark etmeksizin kaliteli ürünler almanız uzun süre kullanım sağlar. Siz de yaşam alanlarınızda değerlendirmek için Bonna’nın Ar-Ge ekibi tarafından özel geliştirilmiş;
- Kenar kırılma direnci,
- Üstün ışık geçirme özelliği,
- Çizilme mukavemeti,
- Ani ısı değişimine dayanıklı ve mikrodalga, fırın, bulaşık makinesi gibi aletlerde rahatlıkla kullanabileceğiniz tabak çeşitlerine göz atabilirsiniz.